Tuesday, 6 September 2016

Perancangan husband

Nak peg haji...cara macamner...yg dia fkir nak gerak sndri...naik kereta dari sini ke mekah...huhu...mula2 fkir macam x logik jer...keraguan pada diri sndri mula timbul...sebab x mustahil benda tu akan berlaku...tapi...Sebaik2 perancangan kita..perancangan Allah lagi hebat...aku yakin dengan takdir yg ditentukan...itu yg aku pegang...jadi...insyaallah...tahun depan...dah boleh mula langkah pertama iaitu...kursus haji...pada masa sama kmpul duit sebnyk yg mungkin...dan cari kenderaan yg sesuai nak gerak sana...aku yakin...gerak hati aku rasa semakin hampir menemui keesaannya...dan setiap hari rndu aku padaNya mula bercambah...seiring dengan hasrat suami setiap hari yg tekad nak jgak peg...huhu...mungkin inilah perasaan yg ada pada hati insan yang rndu dengan tanah lahir rasulullah...semoga langkah pertama kami di permudahkan olehnya...sebagaimana mudahnya kami buar duit kereta merc...dan alhamdulillah...dah settle pun dengan geran ditangan...


SAKINAH,..seindah nama dan perwarakannya yang periang dan ceria...hehe...kejap jer masa berlalu...dah masuk 2 tahun 3 bulan 3 hari...walaupun pertuturan x btul lagi...tapi dia cuba kgak utk berckap bahasa dia...dan alhamdulillah jgak...walaupun digelar ep mom..tapi still mampu susu badan sepenuhnya sampai dia 2 tahun 1 bulan...

Sunday, 13 September 2015

Dimana silap kita...

X taulah kat mana silap di hati...huhu..hari dah sarat dengan penuh persoalan...lama2 aku fkir...lantak ler...lepas ni...beringat yer fiza...x semua gurauan yang kita lakukan...orang blh terima...pasal kambing ngan panda pun dah x nak tegur...apa cerita..,huhu...apa2 pun lepas ni.. Susahlah aku nak bergurau lagi ngan ko...kita bekerja ni memang stress glerr,..aku faham tu...tujuan aku bergurau hanya sekdar utk hilangkan stress jer...jadi x seronok nak bkerja satu team bila jadi macam ni...alahai kawanku..huhu...
Silap aku disitu ker...hmmm...mungkin sebab tu kot lambat sampai jdohnyer...senstif x kena tempat...apa2 pun semoga apa yang berlaku ni ada benda yang ko boleh belajar...aku dah biasa hdup sendiri,.dan bila Allah uji begini...ada hikmah apa yg berlaku...huhu...rasa sebak di hati...bila kita semakin jauh dariNya...subahanallah😔😔😔😭

Friday, 28 August 2015

Pengalaman ep mom dan hidup kami


Dah lama x update...huhu...bkan sebab bz tapi sebab x der mood,,,apa2 pun alhamdulillah..sakinah pun dah nak masuk 1 tahun 3 bulan...dah berjalan masa 1 tahun 2 minggu,..skrang tgah fkirkan dia...bilalah sakinah nak berckap dgan pertuturan yang betul...hehe...masih cuba utk belajar menjadi ibu yang terbaik...alhamdulillah... masih lagi minum susu ibu sepenuhnya walaupun aku terpaksa korbankan diri aku untuk menjadi ep mom,..kalo baca pengalaman orang lain memang susah dan macam2 anggapan negatif...tapi aku dah berjaya lakukan walaupun cbuk ngan keje kat site..pengorbanan yang paling besar bila habis keje awal pagi dan terpaksa balik semata2 nak hntar EBM...dan perjalanan nak hantar tu ambik masa 5 jam,..huhu,,.tapi walau apa pun yang berlaku...aku yakin dengan rezki Allah,..sebelum aku nak buat banyak orang kata blh ker sebab anak x minum susu badan langsung,,..mula2 aku risau jgak sebab bila sakinah x menyusu direct..susu dah mula kurang...start dari ctu banyak benda aku belajar...aku cuma yakin dengan rezki Allah..amin... Pasal diri aku...aku kembali ke zaman dahulu kala balik...mula hidup menyendiri bila kawan yang paling aku hotmat...dan yang paling aku kagum...mula buat hal.,.kerana hal kecil...huhu...dan dia dah kena buang kerja...kadang2 aku fkir sebab aku ker dia jadi macam tu,..hmm...aku ni kejam sangat ker..tahlah.,,tapi aku tau...bila aku sorang2 balik...banyak sangat benda yang aku muhasabah diri...aku yakin bila allah takdirkan untuk aku hidup sendiri...itulah ujian buat aku sebenarnya...huhu..walau apa2 pun yang aku hadapi...sekurang2nya aku bahagia sebab ada orang yang sayang sangat ngan aku..laki ngan anak aku...huhu.          
 
..   

Saturday, 14 March 2015

Geram dengan apa yang berlaku

Masih Aku teringat2 peristiwa hari jumaat haritu...rasa tersentap betul hati dengan apa yang berlaku..team aku sendiri pun hormati dengan apa yang aku lakukan..aku bukannya rehatkan badan..tapi tgah BP..boleh faham x..aku x derlah rsa nak mrah ngan orang yang terpekik2 panggil aku disebabkan kerana aku ngah BP..tapi aku geram betul orang yg suka kata belakang ni..yg mlut manis kat depan ni...rasa sakitnya hati aku... Adakah dalam situasi macam ni aku tergolong dalam golongan orang teraniaya..huhu..tahlah...lagilun bukan diorNg x der anak...cuma mungkin bini diorang x bagi kot susu badan kat anak..tapi boleh x faham situasi aku ni...huhu... Geramnyerrr...grrrrr...

Monday, 9 February 2015

Ragam sikecil

Alhamdulillah... Kejap jer masa berlalu... Anak ibu dan menjangkau 8 bulan 7 hari... Dah mula berdiri dan merangkak... Dah mula mengomel... Dah pandai panggil ibu dan abah... Pastu dah mula nak makan sendiri... Dah x nak orang suap..dah pandai merajuk dan memberontak... Huhu... Bila tdur... Huhu... Lasaknyer... Tau2 jer perut ibu senak kena tendang...aduhai..lagi... Bila dah masuk 8 bulan macam2 ragam sakinah..huhu... Ragam itulah yg buat kita rndu sangat ngan dia... Aduhai... Tgah tulis ni pun... Teringat senyuman manjanya..huhu.. Anak ibu solehah..

Wednesday, 7 January 2015

Tahu baru..2015

Alhamdulillah di atas nikmat yang allah berikan kepadaku... Hmm... Banyak benda baik yabg berlaku sepanjang 2014... Kini sakinah dah masuk 7 bulan 5 hari..alhamdulillah masih susu badan sepenuhnya walaupun aku menjadi ep mom... Demam ni kali ke4... Tiap kali beralih bulan jer ada penyakit dtang pastu memerap... Tapi bila dah sihat... Huhu... Terbayang2 ragamnya... Hehe... Jadi bila dah masuk tahun baru aku harap semoga tahun ini lebih bermakna dan lebih baik dari tahun lepas... Semoga aku sdaya upaya menjadi ibu yang terbaik utk anak aku dan isteri yang solehah utk suamiku..amin

Friday, 21 November 2014

Muhasabah diri di dalam masjid

X dee mood nak taip..hari ni hati dan perasaan jauh memikirkan akan datang dan ragam manusia... Cuba utk lakukan yg terbaik tapi masih tidak memuaskan hati semua org.. Hanya keluhan saja yang mampu diberikan...semoga hari esok dan akan dtang Allah berikan nikmat ketenangan sebab aku semakin alpa darinya...😥😥